SİRKÜLER NO: ANK-2023 / 04 İST, 05.01.2023
ÖZET: Yemek Bedeli Ödemesi ile Elektrik, Doğalgaz vb Isınma Giderleri Karşılığı Olarak Çalışanlara Yapılan Ödemelerde Gelir Vergisi İstisnasının Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslara İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı 322 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı.
Bildiğiniz gibi;
7420 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile; Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinde değişiklik yapılarak işverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışanlara, çalışılan günlere ait yapılan bir günlük yemek bedelinin 51 TL ‘yi (2023 yılı için 110 TL) aşmayan ödemeler istisna kapsamına alınmıştı.
Ayrıca; Gelir Vergisi Kanununun “Ücretler” başlıklı 23 üncü maddesine eklenen 19 uncu bent ile yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmişti.
Aynı kanunun geçici 1 nci maddesine göre; İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 9/11/2022 tarihinden itibaren 2023 yılı Haziran ayı sonuna kadar, mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 TL'yi aşmayan ödemelerin prime esas kazanca dahil edilmemesi ve gelir vergisinden istisna edilmesi sağlanmıştı.
Konu ile ilgili düzenleme 14.11.2022 tarih ve ANK-2022 / 62 sayılı sirkülerimizle tarafınıza iletilmişti.
30.12.2022 tarihli resmi gazetede yayımlanan 322 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile bu düzenleme ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Bu açıklamalara göre;
İşverenlerce hizmet erbabına nakit olarak verilen yemek bedelinde istisna
İşverenler tarafından hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, yemek bedelinin nakit olarak verilmesi suretiyle sağlanan menfaatler de istisna kapsamına alınmıştır.
Hizmet erbabına nakit olarak ödenen yemek bedelinin gelir vergisinden istisna edilebilmesi için;
>> İşverenler tarafından işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi,
>> Günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını (2023 yılı için 110 TL) aşmaması,
>> Fiilen çalışılan günlere ilişkin olması,
gerekmektedir.
Nakit olarak yapılan yemek bedeli ödemelerinin, 18/11/2008 tarihli ve 27058 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte belirlenen ödeme usulüne göre yapılması gerekmektedir.
- Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri istisnasının kapsamı, yararlanma şartları ve uygulaması
Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilebilmesi için;
>> Hizmet erbabının, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışması,
>> Hizmetin hizmet erbabınca fiilen yurt dışında verilmesi,
>> Hizmet erbabına yapılacak ödemenin yurt dışı kazançlardan karşılanması,
gerekmektedir.
Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ve teknik hizmetlerle ilgili olmak ve fiilen yurt dışında bulunarak hizmet verilmesi kaydıyla yönetim, idare, muhasebe ve benzeri hizmetlerde çalışanlar da söz konusu istisnadan faydalanabilecektir.
Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleriyle teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına yurt dışı şube tarafından yapılan ücret ödemeleri tevkifata tabi tutulmayacağı gibi gelir vergisinden istisna edilen bu gelirler için hizmet erbabınca yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir.
- Elektrik, Doğalgaz ve Benzeri Isınma Giderleri Karşılığı Olarak Çalışanlara Yapılan Ödemelerde Gelir Vergisi istisnası
İşverenler tarafından hizmet erbabına bu şekilde yapılan ödemelerin istisna kapsamında değerlendirilebilmesi için söz konusu ödemelerin;
- 9/11/2022 tarihi ila 30/6/2023 tarihi (bu tarih dahil) arasında yapılması,
- Elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması,
- Aylık 1.000 Türk lirasını aşmaması,
- Mevcut ücretlerine ilave olarak yapılması,
şarttır.
İstisna, hizmet erbabının ücretine ilave olarak ödenen 1.000 Türk lirası ile sınırlı olup elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olsa dahi bu tutarın üzerinde bir ödeme yapılması halinde, aşan kısım ücret olarak vergiye tabi tutulacaktır.
İşverenlerce elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılan ilave ödemelerin istisnaya konu edilebilmesi için hizmet erbabından elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin fatura veya herhangi bir belge talep edilmeyecektir.
Bu kapsamda yapılan ödemelere ilişkin olarak damga vergisi istisnası bulunmamaktadır. Tebliğde konu ile ilgili örnekler verilmiştir.
Söz konusu tebliğe aşağıdaki bağlantı yolu ile ulaşabilirsiniz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/12/20221230M2-12.htm
Saygılarımızla.