SİRKÜLER NO: ANK-2024 / 66 İST, 27.09.2024
ÖZET: Yeni Taşıt Sahiplerine Elektronik Tebligat Adresi Edinme Zorunluluğu Getirilmiştir.
25 Eylül 2024 tarihli ve 32673 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 568)” ile Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan ve kayıt ve tescile tabi olan araçların ilk iktisabında, adına tescil yapılacak gerçek ve tüzel kişi alıcıların 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren elektronik tebligat adresi edinmesi zorunlu hale getirilmiştir.
1) Kayıt Ve Tescile Tabi Olanlar Taşıtlar
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde, “kayıt ve tescil”, motorlu taşıtların ilgili mevzuat gereğince trafik, belediye, liman ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescil edilmesi olarak tanımlanmıştır.
ÖTV Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan motorlu taşıt araçları, kayıt ve tescile tabi olanlar ile kayıt ve tescile tabi olmayanlar şeklinde iki gruba ayrılmaktadır.
a. Kayıt ve Tescile Tabi Olanlar
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde geçen “kayıt ve tescile tabi olanlar” ifadesi;
i. Kara taşıtları için, Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre trafik tescil kuruluşlarınca,
ii. Deniz taşıtları için, belediyeler veya liman başkanlıklarınca,
iii. Hava taşıtları için, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce
kayıt ve tescil edilmesi zorunlu olan taşıtları kapsar.
Deniz taşıtları bakımından, bağlama kütüğüne kaydı zorunlu olanlar da bu kapsamda değerlendirilir.
b. Kayıt ve Tescile Tabi Olmayanlar
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde geçen “kayıt ve tescile tabi olmayanlar” ifadesi, (II) sayılı listede yer alan taşıtlardan, yukarıda sayılanlar dışında kalanları kapsar. Örneğin; kar üzerinde hareket etmeye yarayan taşıtlar, golf sahalarında insan taşımada kullanılan arabalar, Off Road (trafiğe çıkışı yasaklı) ATV’ler ile tip onayından muaf yol süpürme araçları bu kapsamdadır.
Ayrıca, “kayıt ve tescil” tanımına, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan kayıt ve tescil işlemi dâhil değildir. Dolayısıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kayıt ve tescil edilen/edilecek taşıtlar, bu Kanun uygulamasında “kayıt ve tescile tabi olmayanlar” kapsamında değerlendirilir.
2) E-Tebligat Sistemine Başvuru
2.1.) Gerçek Kişiler
Gerçek kişiler Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/)
sistemi üzerinden elektronik ortamda;
- İnternet vergi dairesi şifresi olanlar “Kullanıcı Girişi” ekranından T.C.Kimlik No/Vergi No/Kullanıcı Kodu ve şifresi ile,
- İnternet vergi dairesi şifresi olmayanlar ise “Kayıt Ol” ekranından kimlik doğrulaması ile şifre edindikten sonra,
- E-devlet şifresi olanlar “e-Devlet Şifresi ile Giriş” bölümünden giriş yaparak
E-Tebligat sistemine başvurabilirler.
Ayrıca gerçek kişiler, E-Tebligat başvurusunu; “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)”’ni kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermek suretiyle de yapabilirler.
2.2.) Kurumlar Vergisi Mükellefleri
Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar vergisi mükellefleri, e-Tebligat başvurusunu; “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)” ile kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla yapabilirler.
Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 568)
Saygılarımızla.