PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

SİRKÜLER

2024/75   Elektronik Belge Uygulamalarına İlişkin Düzenlemeler Yapıldı

SİRKÜLER NO: ANK-2024 / 75                                                                   İST, 14.11.2024

 

 

ÖZET: Elektronik Belge Uygulamalarına İlişkin Düzenlemeler Yapıldı

 

12 Kasım 2024 tarihli ve 32720 Sayılı Resmi Gazete’de elektronik belge uygulamalarına (e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Dekont) ilişkin düzenlemeler içeren “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde (Sıra No 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 573)” yayımlandı.

 

Tebliğ ile yapılan düzenlemeler özetle aşağıdaki gibidir.

 

1) e-Arşiv Fatura Düzenleme Zorunluluğu

 

1/1/2025 ila 31/12/2025 tarihleri arasında vergiler dahil 3.000.- TL üzeri faturalar e-Arşiv olarak düzenlenecektir.

 

2026 itibarıyla tutara bakılmaksızın tüm faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunlu olacaktır.

 

2) e-İrsaliye Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu

 

İnşaat Demiri İzleme Sistemine (İDİS) dahil mükelleflerden 2024 ve sonraki dönemlerde brüt satış hasılatı 1 milyon TL ve üzerinde olanlar e-İrsaliye kullanmak zorundadır.

 

İDİS sistemine geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2024 veya müteakip hesap dönemlerinde 1 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler söz konusu şartların sağlandığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri ve bu tarihten itibaren düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini e-İrsaliye olarak düzenlemeleri ve kayıtlı kullanıcılardan e-İrsaliye olarak almaları zorunludur.

 

3) e-Dekont Uygulaması Genel Olarak

 

e-Dekont uygulaması kapsamına "Bankalar" ek olarak “finansman şirketleri” de alınmıştır.

 

4) e-Dekont Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu

 

Finansman şirketleri istemeleri halinde 1/1/2025 tarihinden itibaren uygulamaya dahil olabileceklerdir.

 

5) e-Adisyon Belgesi Düzenlemesi

 

e-Adisyon belgesinde, evrensel tekil tanımlama numarası (ETTN) veya perakende satış fişinin düzenlendiği ÖKC cihazının sicil numarasının yer alması zorunluluğu kaldırılmıştır.

 

6) Doğrudan Entegrasyon Yöntemi Kullanımı

 

Doğrudan entegrasyon yöntemini kullanan mükelleflerden Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen şartları sağlayamayanların hesapları, Başkanlık tarafından kendilerine bildirimde bulunularak, bu durumun tespitini izleyen üçüncü ayın başı itibarıyla kapatılacaktır. Kendilerine bildirimde bulunulan mükelleflerin söz konusu süre içerisinde e-Belge uygulamalarından yararlanma yöntemlerinden diğerlerine dâhil olmaları için yapmaları gereken işlemleri tamamlamaları şarttır. Bu kapsamda doğrudan entegrasyon hesapları kapatılan mükelleflerin, doğrudan entegrasyon yöntemine ilişkin başvuruları hesapların kapatılma tarihinden itibaren bir yıl geçmeden değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

7) Hava yolu firmalarınca düzenlenen e-Biletler

 

e-Belge izni kapsamında düzenlenen belgelerde, seri-sıra numarası yerine 3 haneli birim kodu ve 13 haneli sıra numarasından oluşan belge numarası kullanılmaktadır. Hava yolu firmalarınca düzenlenen e-Biletlerde bu numara yerine IATA nezdindeki kod numarası ile başlayan toplam on üç haneli bilet numarası belge numarası yerine kullanılabilecektir.

 

8) e-Gider Pusulası Düzenlemesi

 

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu uygulamadan yararlanabilecek mükellefleri, mükellefler tarafından yapılacak başvuruya ilişkin hususları, bu uygulama kapsamında düzenlenecek e-Gider Pusulasında bulunması gereken bilgiler ile bu gider pusulasının düzenlenmesinde uyulacak usul ve esasları ve uygulamaya yönelik diğer hususları ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak kılavuzlarla belirlemeye, bu uygulamadan yararlanacak mükelleflere bu kapsamda düzenledikleri e-Gider Pusulasına ilişkin olarak düzenli bilgi verme yükümlülüğü getirmeye yetkili kılınmıştır.

 

Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

 

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 573)

 

Saygılarımızla.